An-Katrien Casselman
  • Home
  • Fashion
  • Beauty
  • Lifestyle
    • Events
    • Hot right now
    • Travel
    • Love
    • DIY
    • Health
  • About
  • Contact

Een bezoekje aan Nutricia Research & Innovation Center

4/24/2019

1 Comment

 
Picture
Vorige week was ik uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan het Nutricia Research & Innovation center. Ik keek er enorm naar uit, omdat we heel wat zouden bijleren over het immuunsysteem. Dat interesseert me enorm, aangezien ik zelf een auto-immuunziekte heb en ik natuurlijk alleen maar het beste wil voor ons dochtertje Myla. 
Picture
Na een warm onthaal met een lekker kopje thee kregen we een korte inleiding over het ontstaan van het Nutricia Research Center  (Het eerste werd opgestart in 1946!) en over het verloop van een innovation process. Wist je dat het 5 tot 10 jaar kan duren vooraleer dit helemaal uitgewerkt is? Ze moeten namelijk 100-en patiënten in kaart kunnen brengen en het is vooral de wetenschappelijke studie die enorm veel tijd in beslag neemt. Nutricia doet al meer dan 100 jaar onderzoek en ze nemen borstvoeding als grote inspiratiebron. Voor dit onderzoek hebben ze samenwerkingsverbanden met onder andere universiteiten en instellingen op het gebied van borstvoedingsonderzoek.

Het belang van de eerste 1000 dagen

Als je kijkt op de grafiek van de groei van een kindje, dan zie je tussen 0 en 2 jaar de grootste groeipiek. Van -9 maanden tot 2 jaar spreken we van de eerste 1000 dagen. Aangepaste voeding is nodig voor een goeie botontwikkeling, groei van het brein, de organen,...  Een goeie start draagt dus bij tot een gezonde toekomst. Maar wat houdt dat nu juist in? Hieronder een klein overzichtje:
  • -9 maanden tot 0 jaar: moedervoeding: wat de moeder eet tijdens de zwangerschap is cruciaal voor de ontwikkeling van de foetus. 
  • 0 tot 6 maanden: borstvoeding is en blijft de beste voeding voor een pasgeborene. 
  • 6 tot 12 maanden: kleine hapjes voor smaakontwikkeling en motoriek van de mond. 
  • 12+ maanden: Vanaf nu kan het kindje stilletjes aan mee eten met de rest van het gezin. het blijft wel belangrijk om toegevoegd zout en suiker te vermijden. De niertjes zijn nog steeds in ontwikkeling en toegevoegd zout kan dit erg belasten. Toegevoegde suikers kan je best vermijden in het kader van tandcariës en zoetgewenning. 

Bij Nutricia zijn er verder 3 focusgebieden die ze verder uitdiepen: ​

  1. Immuunsysteem: 1 op de 3 kinderen heeft bijvoorbeeld risico op een voedingsallergie 
  2. Maag- en darmkanaal: 1 op de 2 kinderen heeft last van overgeven en/of krampjes
  3. groei en metabolisme 
Hierbij streven ze altijd naar de hoogste kwaliteit en food safety. Ze doen hiervoor wereldwijd onderzoek, niet alleen in Nederland dus! Voor hen is het heel belangrijk dat ze ethisch verantwoord werken. Dit volgens de WHO-code (World Health Organisation). Ze moedigen bijvoorbeeld wereldwijd aan om zeker de eerste 6 maanden borstvoeding te geven, omdat dit écht wel de beste melk is. Ook na die 6 maanden blijven ze moeders aanmoedigen om borstvoeding te geven. 

Nutricia doet ondertussen al 40 jaar onderzoek naar de compositie van moedermelk. Ze zijn hierdoor al heel wat meer te weten gekomen. Wist je bijvoorbeeld dat de samenstelling van moedermelk er anders uitziet wanneer je veel vis eet? En als je kindje ziek is, de samenstelling van de moedermelk er ook anders zal uitzien? Crazy toch?! 

Op basis van hun onderzoek gaan ze alles dat ze weten vertalen naar hun producten. Uiteraard is de samenstelling niet hetzelfde en blijft moedermelk altijd het beste. 
Picture

Gut Microbiome

Wist je dat alle bacteriën in je darmen samen 2kg wegen? 
Het merendeel van onze immuuncellen zitten rond onze darmen. Ze doen een soort van controlescan van onze voeding en beslissen welke stoffen opgenomen worden en welke niet. 70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen.

De samenstelling in de darmen is verschillend bij baby's tegenover volwassenen. Het hangt daarnaast ook nog eens af van heel wat verschillende factoren. 

Bij de eerste kennismaking van een baby met vast voedsel gebeurt er héél wat. Het immuunsysteem verandert helemaal en de samenstelling van de darmflora wijzigt ook. Tijdens de eerste 1000 dagen communiceren het microbioom en het immuunsysteem constant met elkaar. Het is enorm belangrijk dat beide hand in hand de juiste richting in bewegen, anders gaat het fout. 

Ook de samenstelling van de darmflora zijn van heel wat verschillende factoren afhankelijk. Wist je dat de samenstelling bij een pasgeboren baby er anders uitziet wanneer die natuurlijk geboren worden ten opzichte van een geboorte via keizersnede? Bij een prematuur kindje is de samenstelling ook anders. Ook antibiotica heeft invloed op de samenstelling van de darmmicrobiota. 


Verdere info kan je hier vinden.
Picture
Picture
Na de interessante uitleg kregen we ook nog een rondleiding in het gebouw. We namen een kijkje in hun labo waar ze onderzoek doen naar de vertering binnen het darmstelsel. Er staat een toestel dat de vertering van de darmen nabootst. Natuurlijk zitten er geen bacteriën in verwerkt, dus daar moeten ze wel rekening mee houden.

We bezochten ook het labo waar ze onderzoek doen naar moedermelk. Ze onderzoeken er heel veel staaltjes die van over de hele wereld komen om de onderlinge verschillen in kaart te brengen. Moedermelk is "tailor made"  voor elk kindje, als het kind een infectie heeft zal de melk zich aanpassen aan de noden van het kind. Zelf wanneer je 2 kindjes tegelijk borstvoeding geeft zal de melk zich aanpassen aan de noden van elk individueel kind. We noemen dit nog steeds een mirakel! 

Als laatste bezochten we nog de consumer behavior science area waar je individueel babyhapjes zoals fruit, groente en maaltijden kan testen zonder beïnvloed te worden door buitenstaande factoren. Je gaat dan in een soort "geïsoleerde" cabine zitten om de test te doen.  Naast de cabines bevindt zich ook nog een grote keuken waar het gedrag van kinderen tijdens het eten bestudeerd kan worden, om nog eventuele aanpassingen aan de voeding te kunnen maken. 
Ik hoop dat jullie via mijn blogpost het één en ander bijgeleerd hebben over het immuunsysteem en het belang van de voeding de eerste 1000 dagen! Als je zelf zin hebt in meer, kan je altijd eens een bezoekje brengen aan de website www.nutriciaresearch.com
Picture
1 Comment
Tine
5/28/2019 11:53:09 am

Interessante blog! Ik leer graag dingen bij gezien ik nu 5 mnd zwanger ben😊

Reply



Leave a Reply.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    June 2019
    April 2019
    December 2017
    May 2017
    April 2017

    Categories

    All

    RSS Feed

Copyright © 2019 | An-Katrien Casselman | Sharing things I love
​teacupsanddressesinfo@gmail.com